Nvidia RTX GPU load very high

BECOME PART OF THE COMMUNITY - Sign up here
  • Hello community,

    I am experiencing very high GPU loads on NVIDIA RTX cards (desktop RTX2060, 6gb dedicated graphics memory, 16gb RAM, i5 and Laptop ASUS ROG Flow X13 RTX3050Ti, 4gb dedicated graphics memory, 16gb RAM, Rhyzen 7 6900).
    New shows on both machines with default UI (version 1.8.8.2) and nothing patched, 3D view set to no beam is demanding a 96+% load straight away.
    An older laptop with a small MX150 card is running the same with a load under 50%.

    The demand (and heat + fan noise) is so high that on the gaming laptop (ASUS ROG) it drains the battery while plugged in which is very worrying.
    Is there a setting i am missing??

    Thank you for any thoughts and help.

  • Did you verify that the GMa3 process uses the GPU?

    [windows]+[R]+taskmgr+[enter] extend process properties / .

    (darn, with the 22H2 windows update they changed taskmgr ...)

    Anyway, you can change the way processes are bound (or not) to the GPU.

  • Did you verify that the GMa3 process uses the GPU?

    [windows]+[R]+taskmgr+[enter] extend process properties / .

    (darn, with the 22H2 windows update they changed taskmgr ...)

    Anyway, you can change the way processes are bound (or not) to the GPU.

    Thanks for the reply,
    and yes, I have made sure that the gma3 program is using the GPU and not the on board graphics (I also believe that the standard nvidia setting auto select will use the GPU).

Participate now!

Don’t have an account yet? Register yourself now and be a part of our community!